Port 19 får en unik och spännande gård med hemliga rum och gemensamma mötesplatser

Vår vision tar form
28 februari, 2017
Situationsbilder från Port19-bygget
29 augusti, 2017

Port 19 får en unik och spännande gård med hemliga rum och gemensamma mötesplatser

Gårdsplaneringen i Port 19 har en positiv målsättning. De som bor i Port 19 ska ha en egen gård, men de ska ändå inte behöva ta hand om allting i trädgården. Utgångspunkten är alltså följande; vad vill jag göra utomhus under de olika årstiderna?

Tiina Holmberg som står bakom gårdsplaneringen i Port 19 har planerat helheten så att det finns olika platser för olika aktiviteter. Barnen kan tryggt gunga och leka i sandlådan, eller springa runt på gårdens stigar. De äldre kan njuta av sol eller skugga på trädgårdens bänkar. För vila och utevistelse finns bänkar, schackspel och en ställning för en stor hängmatta. I pergolan kan man ordna piknik i goda vänners sällskap. Och vill man träna så finns det faktiskt också ett utegym på gården. För den som gillar att cykla, är allting planerat så att både cykelskjul och cykelställning finns på ett behändigt avstånd utan trappor eller andra hinder.

Säsongen för att trivas ute på gården kanske är ganska kort i Finland, men genom fiffiga lösningar på gården förlängs säsongen betydligt. Hängmattan placeras på ett vindstilla ställe och under de mörka årstiderna får gården en fin belysning som är en njutning att se på även inifrån lägenheterna. Dessutom planeras planteringarna så att det finns något att njuta av under hela växtsäsongen.
En intressant detalj i trädgårdsplaneringen av Port 19 är parkeringshusets tak. Här kommer man att använda en intressant gröntaksteknik som man tagit modell av från mellersta och norra Europa. Genom att vattenisolera parkeringshusets tak och bygga ett lager som samlar och styr regnvattnet långsamt från däcket till växtytorna, kommer man att få vatten till bevattningen av gården. Detta jämnar ut fukten på växtytorna och gör att växterna trivs och mår bra. Tidvis, vid hårdare regn, kommer det att bildas en liten bäck på gården. Detta kommer garanterat barnen att uppskatta i sina utomhuslekar.

Texten baserar sig på artiklar av Tiina Holmberg, Arkitektbyrå Tiina Holmberg som står för trädgårdsplaneringen i Port 19.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *