Området

Exklusivt boende vid havet, nära Åbo och Helsingfors

 

BRA LÄGE


Raseborg, stadsdelen Ekenäs som regioncentrum i Västnyland erbjuder unikt boende i charmig småstadsmiljö och  god service, samtidigt som du smidigt kan ta dig in till Helsingfors. Avståndet till Helsingfors är 90 km och till Åbo 110 km.

Ett unikt boende i en ovanlig miljö som andas rofylld kvalitet. Ekenäs skärgårds nationalpark ger dig en möjlighet till upplevelser i havsbandet och den yttre skärgården. Du får uppleva den inre skärgårdsnaturens växlande natur. Ekenäsarkipelagen kommer att ge dig en upplevelse som är få förunnad.

Gamla Stan med sin unika kulturmiljö som närmaste granne ger ditt boende en extra dimension. Ett strövtåg på stadens äldsta gator och korsande, smala sidogränder är en upplevelse. Du läser de flera hundra år gamla gatunamnen Smedsgatan, Gustav Wasas gata, Stora Kyrkogatan etc. och känner historiens vingslag – du vill utforska mer.

Ramsholmen med närliggande strandpromenader är mycket rogivande för både själ och kropp. Du har möjlighet att starta din uppfriskande promenad eller ditt gympass direkt utanför dörren. Det finns ett rikt utbud av stigar och promenadstråk som lämpar sig för promenader, jogging och cykling – allt i ett frodigt och unikt naturskyddsområde.

HISTORIK

Ekenäs, en av Finlands äldsta städer, fick sitt stadsprivilegium och grundades av Gustav Vasa 1546 i hans ansträngningar att bryta Hansans makt i Östersjön. Norra Hamnen har genom århundraden spelat en viktig roll i Ekenäs historia. Redan på 1200-talet omnämns Hästö-Busö vid Ekenäs som hamn. På historisk mark, med det maritima arvet skapar vi ny historia genom att vitalisera hamnmiljön med bostadskvarteret PORT 19 och handelsdelen PIER 25.

Den äldsta stadsstrukturen i Ekenäs kring kyrkan och Stora Kyrkogatan härstammar med sina gatulinjer och tomtindelningar från 1550-talet och är därmed veterligen den äldsta bevarade och målmedvetet utbyggda stadshelheten i Finland. Trots att hälften av stadens befolkning under åren 1709-1710 dukade under i pest, rysk ockupation 1713, en utrymd stad under flera perioder, stadsbrand 1821 och en rad andra tragiska händelser så som luft- och artilleribeskjutning under senaste krig har byggnader från 1700 och 1800-talet bevarats. Ekenäs vid sidan av Borgå är den enda staden där stadsplanen på 1600-talet inte ändrades till ett schematiskt rutmönster.

Den historiska tillbakablicken i foton från Ekenäs runt århundradeskiftet visar att havet var ständigt närvarande. Skärgårdskryssarna var en naturlig del av hamnmiljön – Närheten till havet vill vi återskapa i PORT 19


 

Se karta från Ekenäs Stad 1843


 

ETT AKTIVT BOENDE MED ETT RIKARE FRILUFTSLIV

PORT 19 andas frisk luft och motion. I kvarteret löper den vackra strandpromenaden längs vattnet, grönskande parkmiljöer breder ut sig utanför porten, skärgården utanför lägenheten och den närbelägna natursköna golfbanan, Ekegolf, i kombination med att det finns gott om service som gör din vardag bekvämare.